Zwemmen tijdens de zwangerschap is een geweldige manier om fit en actief te blijven terwijl je lichaam verandert en zich aanpast aan dat groeiende leventje in je buik. Zwemmen is een low-impact oefening die helpt om de gewrichten te ontlasten en tegelijkertijd de spieren versterkt en de bloedcirculatie verbetert. In deze blog zal ik bespreken waarom zwemmen een effectieve vorm van lichaamsbeweging is tijdens de zwangerschap en wat de voordelen zijn.
Jouw lichaam verandert sterk gedurende de zwangerschap. Je komt aan in gewicht en je kan je daardoor minder mobiel voelen. In het water merk je hier niets van. In het water voel je je lichter en ook de druk op je gewrichten wordt verminderd. Dit is vooral gunstig voor vrouwen die last hebben van rug- en bekkenklachten. Zwemmen biedt echter nog meer voordelen voor zwangere vrouwen:
de bloedcirculatie verbetert
Het warme water werkt ontspannend en zorgt voor een betere bloedsomloop. Dit helpt tegen krampen in je benen en vocht vasthouden.
je werkt aan je conditie en bouwt spierkracht op
Door te zwemmen krijg je een beter uithoudingsvermogen en het zorgt ook voor sterkere spieren. Dit komt goed van pas bij de bevalling maar ook het herstel nadien gaat vlotter met een fit lichaam.
het kan helpen tegen misselijkheid
Veel zwangere vrouwen merken dat ze na het zwemmen minder misselijk zijn. Vooral zwemmen in koud water zou de misselijkheid verminderen.
het is goed voor jouw baby
Sporten tijdens de zwangerschap zou een positief effect hebben op de hersenontwikkeling van je baby. Tijdens het sporten komen er namelijk stofjes vrij die in de bloedbaan van jouw baby terechtkomen en zo de ontwikkeling een boost geven.
je kan het gedurende de hele zwangerschap doen
Sommige andere sporten, zoals hardlopen bijvoorbeeld, zijn lastig om te blijven uitoefenen, zeker wanneer je het laatste trimester hebt ingezet. Zwemmen kan je echter gedurende de volledige zwangerschap doen. Je bepaalt zelf in welk stadium van de zwangerschap je begint. Veel vrouwen beginnen ermee wanneer ze het eerste trimester voorbij zijn, wanneer de misselijkheid wat gaan liggen is.
Bij vaginaal bloedverlies of gebroken vliezen raden we aan om niet te zwemmen. De kans op infecties is dan namelijk groter. Bacteriën in het zwembadwater kunnen makkelijker in je baarmoeder komen.
Na de bevalling is zwemmen een goede manier om terug fit te worden. Doorgaans wordt zes weken gewacht om te starten met sporten, waaronder zwemmen. Het is belangrijk om goed naar jouw lichaam te luisteren en het rustig op te bouwen.