Zwangerschapskwaaltjes

Heading

Heading

Je bent natuurlijk heel blij als je zwanger bent, maar toch is niet elke dag een feest. Veel zwangere vrouwen krijgen namelijk te maken met de zogenaamde zwangerschapskwaaltjes. Van sommige zwangerschapskwaaltjes merk je nauwelijks iets, andere kunnen dan weer heel vervelend zijn.

Wat de meest voorkomende kwaaltjes zijn en hoe je ermee om kan gaan, lees je in deze blog.

Vermoeidheid

In het prille begin van je zwangerschap zal je merken dat je energielevel zakt. De toename en verandering van hormonen kosten je lichaam veel energie maar je bent ook met twee nu. Er groeit nieuw leven in je buik. Dat vraagt veel van je lichaam. Naarmate je zwangerschap vordert, zal je merken dat je terug meer energie hebt. En vanaf het het derde trimester begint alles terug zwaar te wegen (letterlijk 😌) en heb je nergens meer zin in.

Dit kwaaltje komt voor bij de meeste zwangere vrouwen en elke zwangere vrouw reageert anders op vermoeidheid. De ene is meer prikkelbaar terwijl de andere hier niet zoveel last van heeft. Neem voldoende rust en geef gerust toe aan de vermoeidheid.

Misselijkheid

De klassieker, jammer genoeg. Meestal is misselijkheid één van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Je zwangerschapshormonen zijn volop in gang om dat leventje in je buik te laten groeien.

Je staat onder invloed van het hormoon hCG. Dit hormoon zorgt voor de misselijkheid. Vanaf drie maanden zwangerschap zal je lichaam stilaan gewend raken aan dit hormoon en neemt het hormoon ook af, waardoor de misselijkheid zal minderen.

Bij een klein deel van de zwangere vrouwen neemt deze misselijkheid een extreme vorm aan: hyperemesis gravidarum. Hierbij verdwijnt de misselijkheid niet na het eerste trimester en kunnen de klachten veel heviger zijn. Deze vrouwen kunnen niets binnenhouden en lopen zo het risico op uitdroging. Dan kan het zijn dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis zodat je via een infuus extra vocht kan krijgen.

Wat je kan doen om misselijkheid te helpen voorkomen is:

  • eet iets kleins voor je opstaat bijvoorbeeld een beschuit
  • drink voldoende water
  • vermijd geuren die je niet kan verdragen

Vaak plassen

Zelfs al in het prille begin van je zwangerschap kan je baarmoeder al voor druk op je blaas zorgen. Hierbij speelt niet alleen de groei van je baarmoeder een grote rol, maar eveneens het hormoon hCG. De toename van dit hormoon zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Je nieren moeten dus extra vocht verwerken, hetgeen in je blaas terecht komt. Resultaat: plassen, plassen en nog eens plassen!

In het tweede trimester groeit je baarmoeder meer hoger waardoor je minder druk zal ervaren op je blaas. Maar tegen het einde van je zwangerschap neemt je baby grotendeels alle plaats in en zal hij of zij ervoor zorgen dat je terug frequenter zal moeten plassen. Je kan ook wat urineverlies hebben, wat soms verwarrend kan zijn voor mama's. Is het nu vruchtwater? Of toch urine? Bij twijfel ga je best even langs.

Pijnlijke borsten

Als je net zwanger bent, kunnen je borsten gevoeliger worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. De klieren in je borsten zwellen op, waardoor je borsten zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms kan dit dus ook één van de eerste tekenen zijn bij het vermoeden van een zwangerschap.

Stemmingswisselingen

Vooral in het eerste trimester kan je last hebben van moodswings. Je stemming kan van het ene op het andere moment omslaan. Van de slappe lach hebben tot heel chagrijnig. Het grootste slachtoffer? Je partner.

Ach ja... je hebt een excuus! Het hoort nu eenmaal bij zwanger zijn. Je hormonen veranderen sterk tijdens de zwangerschap waardoor jij last hebt van vervelende gevoelens en emoties, zonder hier controle over te hebben.

Tips om hiermee om te gaan:

  • doe het iets rustiger aan en ontstress
  • leef gezond: hoe beter je in je vel zit, hoe klein de kans op een stemmingswisseling!
  • communiceer met je partner: vertel hem dat je nu even wat minder stabiel bent. Dan zal hij/zij er meer begrip voor hebben.
  • ga iets leuks doen: verzet je gedachten door iets leuks te doen. Dat verkleint de kans op negatieve emoties.
  • leer relativeren: het hoort er nu eenmaal bij.

Maagzuur

Heel veel zwangere vrouwen hebben last van maagzuur tijdens de zwangerschap. Dit is normaal. Je maag wordt afgesloten door een klepje waardoor voedsel niet meer terug in je slokdarm kan gaan. Onder invloed van het hormoon progesteron wordt deze spier slapper waardoor er toch maagzuur in je slokdarm kan terechtkomen. Dit kan zorgen voor een branderig gevoel.

Aan het einde van je zwangerschap is vooral je groeiende baarmoeder de boosdoener. Deze drukt zo tegen je maag, dat je oprispringen hebt. Ook tijdens het persen kan dit heel vervelend zijn.

Je kan de klachten van brandend maagzuur wel wat verminderen:

  • drink minder cafeïnehoudende dranken (koffie of thee) of koolzuurhoudende dranken (cola) of zure drankjes zoals sinaasappelsap
  • eet gezond en vezelrijk: dit helpt bij de vertering van voedsel.
  • eet kleinere porties
  • vermijd 'te vettig' eten
  • gebruik minder kruiden: kruiden kunnen je maag prikkelen en dat heb je juist niet nodig.

Bandenpijn

Je baarmoeder zit met banden vast aan je onderrug en bekken. Doordat je baarmoeder sterk groeit tijdens de zwangerschap, komt er ineens veel druk op deze banden en worden deze meer uitgerekt. Dit kan zeurende pijn geven in je onderbuik, liezen of onderrug.

Bandenpijn begint meestal vanaf 20 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap kan dit al vroeger beginnen omdat je (buik)spieren al wat meer opgerekt zijn.

Jammer genoeg is er niet veel aan te doen. Doe het wat kalmer aan en probeer geen te zware dingen te tillen. Probeer ook op je houding te letten.

Lage rugpijn

Zoals ik hiervoor al heb vermeld, zit je baarmoeder vast met banden aan je rug. Naarmate je buik groeit, komt er meer druk op die banden te staan waardoor je rug holler gaat staan. Vanaf het tweede trimester wordt het meer belastend voor je rug om het gewicht van je buik te dragen.

Warmte kan helpen tegen rugpijn. Gebruik bijvoorbeeld kersenpitkussen of neem een lauwwarm bad.

Kortademigheid

Kortademigheid tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend kwaaltje bij zwangere vrouwen. In het eerste trimester kun je hier al wat van merken. In de loop van de zwangerschap zal je merken dat de kortademigheid erger wordt.

Zeker in het derde trimester zal je merken dat je sneller kortademig bent. Je baby groeit heel hard en drukt zo al je organen opzij, inclusief je longen. Je longcapaciteit is aan het eind van je zwangerschap zelfs met een kwart afgenomen. Die kortademigheid verdwijnt meestal van zodra je baby begint met indalen.

Doe het vooral rustig aan en doe geen al te zware dingen meer aan het einde van je zwangerschap.

Obstipatie

Ondertussen zal je wel al weten dat zwangerschapshormonen op veel dingen een invloed hebben, waaronder ook op je spijsvertering. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je darmen trager gaan werken. Doordat je ontlasting langer in je darmen zit, wordt er meer vocht onttrokken en kun je last krijgen van obstipatie.

Niet alleen de hormonen, maar ook je groeiende baarmoeder heeft effect op je spijsvertering. Doordat je kindje de ruimte nodig heeft om te groeien, drukt dit op je darmen. Hierdoor hebben ze minder ruimte en zullen ze dus ook minder goed werken.

Drink vooral veel water, eet vezelrijke voeding en probeer voldoende te bewegen. Dan brengt de spijsvertering op gang.

Aambeien

Doordat je meer moeite moet doen om stoelgang te kunnen maken, kunnen er aambeien ontstaan. Aambeien zijn zwellingen van adertjes bij de anus, binnen of buiten je anus. Dit kan pijnlijk zijn en wordt dan ook door vele vrouwen ervaren als het meest vervelende zwangerschapskwaaltje.

Er bestaan zalfjes om de pijn te verlichten.

Kuitkrampen

Kuitkrampen kunnen voorkomen bij zwangere vrouwen. Je buik wordt steeds zwaarder en de bloeddoorstroming werkt trager. Hierdoor kan je last krijgen van krampen in je benen. Het is heel vervelend en kan je nachtrust verstoren. Hoe ontstaan deze krampen en wat kan je eraan doen?

  • vermoeidheid van je spieren

    De spieren in je benen moeten meer gewicht dragen en zullen dus sneller vermoeid zijn.

  • doorbloeding

    Doordat je baarmoeder groeit, komt er extra druk te staan op de aderen in je benen wat ervoor zorgt dat de doorbloeding van je benen wordt verstoord.

  • vochttekort

    Probeer voldoende te drinken tijdens je zwangerschap.

Je kan magnesium supplementen innemen om de klachten te doen afnemen.