Tijdens de zwangerschap kan je al eens last hebben van je rug of gewrichten, dan kan een bezoek aan de sauna heerlijk zijn. Maar mag je wel naar de sauna als je zwanger bent? Of kan de hitte kwaad voor je ongeboren baby? Sommigen zeggen resoluut neen, terwijl uit recentelijk onderzoek blijkt dat het in bepaalde periodes geen kwaad zou kunnen.
De meningen hierover zijn verdeeld. Sommigen sluiten een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap volledig uit, terwijl anderen zeggen dat het in bepaalde periodes in de zwangerschap geen kwaad zou kunnen.
In de eerste drie maanden van je zwangerschap wordt een bezoek aan de sauna afgeraden omdat je baby zich in deze periode zeer snel ontwikkelt en heel gevoelig is aan invloeden van buitenaf. Een hogere lichaamstemperatuur brengt dan wel wat risico's met zich mee, zoals een miskraam of afwijkingen aan de hersenen of het hartje van je baby.
Sommige lichaamscellen zijn namelijk erg gevoelig voor warmte. Wanneer je baby tijdens zijn groei wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen, bestaat dus het risico dat bepaalde lichaamscellen hierdoor ontregeld raken, wat dan op zijn beurt voor aangeboren afwijkingen kan zorgen.
Na 32 weken zwangerschap kan een verhoogde lichaamstemperatuur weeën opwekken en dus leiden tot vroeggeboorte.
Ook wordt het naar het einde van de zwangerschap afgeraden omdat je lichaam zich al begint voor te bereiden op de bevalling en je al wat ontsluiting kan hebben. Dan heb je dus ook wat meer kans op een infectie.
Blijf niet langer dan tien minuten binnen. Zo zal je temperatuur niet meer dan één graad stijgen. Je creëert anders een kunstmatige koorts die een nadelige invloed kan hebben op de conditie van je ongeboren baby.
Dit geldt ook voor het nemen van een bad. Een warm bad kan zalig zijn maar baad niet te heet. 38 °C is een goede temperatuur, 40 °C is te hoog. Om zeker te zijn, kan je een badthermometer gebruiken.
Als je naar de sauna wilt gaan, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Let goed op de signalen die je lichaam je geeft. Als je duizelig, misselijk of kortademig bent, verlaat je best onmiddellijk de sauna. Door de warmte verwijden je bloedvaten nog meer dan normaal en kan je bloeddruk dalen. Daardoor kan je duizelig worden of flauwvallen. Ga daarom nooit alleen in de sauna.
In de sauna verlies je - door de hitte - veel vocht en dat voorkomt dat je teveel vocht vasthoudt. Iets wat in de zwangerschap een normaal verschijnsel is. Het is goed voor je bloedsomloop.
De infrarood sauna kan je beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. De straling is niet goed voor je baby.