Wiegendood

Heading

Heading

Het aantal gevallen van wiegendood is in de laatste jaren sterk gedaald met dank aan preventie en medische vooruitgang. De meest recente cijfers dateren uit 2018. In dat jaar werd in Vlaanderen bij 6 kindjes jonger dan 1 jaar wiegendood als doodsoorzaak vastgesteld. Toch is iedere baby er één te veel. Voldoende voorlichting en kennis bij de ouders verkleint de kans op wiegendood.

sterk gedaald met dank aan preventie en medische vooruitgang. De meest recente cijfers dateren uit 2018. In dat jaar werd in Vlaanderen bij 6 kindjes jonger dan 1 jaar wiegendood als doodsoorzaak vastgesteld. Toch is iedere baby er één te veel. Voldoende voorlichting en kennis bij de ouders verkleint de kans op wiegendood.

Wat is wiegendood?

Wiegendood is het plots en onverwacht overlijden van een kindje jonger dan 1 jaar dat ogenschijnlijk gezond was. In het geval van wiegendood is de oorzaak van dit plotse overlijden onbekend. Het zou te maken kunnen hebben met een verstoorde functie van het ademhalingscentrum in de hersenen, dat onvoldoende ademhalingsprikkels uitzendt. Baby's geraken zo in een te diepe slaap waaruit ze niet geprikkeld worden.

Wat kan wiegendood in de hand werken?

Jammer genoeg zijn er een aantal voorbeschikkende factoren die je niet kan beïnvloeden:

  • jongetjes zouden meer kans hebben op wiegendood
  • vroeggeboorte
  • laag geboortegewicht
  • lid van een meerlingzwangerschap
  • wiegendood bij broer of zus

Daarnaast zijn er gelukkig verschillende factoren waar je wel impact op kan hebben. Deze deel ik mee in een volgende post.

Wanneer is een slaaptest en/of thuismonitoring zinvol?

Slechts bij een beperkte groep kinderen kan een slaaptest of thuismonitoring zinvol zijn om het risico op wiegendood op te sporen:

  • sommige premature baby's
  • sommige baby's met onderliggende medische aandoeningen
  • baby's die een slechte start hebben gehad (blauwverkleuring, grauw zien, zeer slap worden)

Een slaaponderzoek controleert onder andere de ademhaling, het hartrimte, de zuurstofsaturatie in het bloed van van je baby en de hersenactiviteit. Wanneer deze test afwijkend is of bij een verhoogd risico zal je baby verder opgevolgd worden door thuismonitoring. Dit is echter geen sluitende wiegendoodpreventie. Het kan jou als ouder wel een gevoel van rust geven. Daarnaast is het dus belangrijk om zeker nog rekening te houden met enkele preventieve maatregelen.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding