Welke fopspeen kies ik voor mijn baby?

Heading

Heading

De keuze voor het juiste speentje. Hoe begin je eraan?

De beste fopspeen sust een huilende baby in een-twee-drie. Dat komt doordat zuigen op een fopspeen de sterke zuigbehoefte van je baby vervult. De zuigbehoefte kan bij elke baby verschillend zijn. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, vaak zal je kindje de grote zuigbehoefte nog willen stillen met een fopspeen. Wanneer je een fopspeen, of tutje, in huis haalt moet je toch op enkele zaken letten.

Er bestaat al jaren discussie over het wel of niet gebruiken van een fopspeen. De adviezen hierover lopen sterk uiteen. We kunnen wel aannemen dat een fopspeen een beter alternatief is dan te duimen.

Soorten speentjes

Er bestaan verschillende soorten fopspeentjes. Voor elke leeftijdsfase bestaat er een geschikt speentje. Deze verschilt gewoon in de grootte van het speentje, het stukje dat de baby in de mond neemt.

Daarnaast is er ook een groot verschil in de vorm van de speen. Zo heb je ronde/symmetrische spenen en orthodontische spenen.

Als je borstvoeding geeft, dan zal een ronde/symmetrische speen heel natuurlijk aanvoelen voor je baby. Het zuiggedeelte bootst de tepel na, hetgeen je baby herkent en dus sneller zal aanvaarden. Het stimuleert bovendien de zuirgreflex van je baby. De speentjes die het meest populair zijn onder de mama’s zijn die van FRIGG en BIBS. Waarom zijn net deze zo populair?

  • beschikbaar in prachtige kleuren
  • bestaande uit natuurlijk rubber of siliconen (FRIGG) of latex variant (BIBS): sommige kindjes zijn allergisch voor natuurlijk rubber (latex) en dan kies je best voor de siliconen variant - deze zijn niet allergeen dus je kindje zal hier quasi nooit allergisch voor zijn
  • ze zijn veilig: de luchtgaatjes verhinderen verstikking

Groot aanbod aan BIBS fopspenen in diverse kleuren


Maar zijn deze wel keuze nummer 1?

Er wordt gezegd dat deze spenen de mondmotoriek kunnen verstoren. De kaak kan versmald worden en na verloop van tijd kan er een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat ‘rond’ gaat staan.

Daarom is het gebruik van een orthodontisch speentje meer aan te raden. Volgens tandartsen is dit het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en de kaak. Als je voor deze soort spenen kiest, dan zijn de spenen van Difrax de beste optie.

Als je toch graag zo’n leuke BIBS speen wilt, dan kan je kiezen voor de BIBS Supreme speen. Deze spenen hebben dezelfde leuke kleurtjes als de ronde BIBS spenen, maar hebben een meer natuurlijke vorm. Ze zijn platter en smaller maakt maakt dat ze beter zijn dan de gewone BIBS speen. Als je niet zo gehecht bent aan BIBS, kan je nog altijd beter voor een echte orthodontische speen kiezen.

Het langdurig gebruik van een speen wordt in principe afgeraden, maar er is dus wel degelijk een verschil. De zogenaamde orthodontische spenen, die platter zijn, zorgen voor minder problemen, een minder grote overbeet en een minder open mondgedrag. Wil je dus graag een speen gebruiken voor je kind, kies dan bij voorkeur voor een orthodontische speen in plaats van een ronde speen.

Hoe lang kan je dezelfde speen gebruiken?

Van zodra je kindje tandjes begint te krijgen, is het belangrijk om de fopspeen elke dag te controleren of deze beschadigd is. Indien deze beschadigd is, gooi je de fopspeen best direct weg. Anders raden we aan om een speentje nooit langer dan 6 weken te gebruiken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.

Een leuk extraatje voor bij de fopspeen, is een speenkoord of speendoekje. Een speenkoord is handig voor onderweg als je het speentje niet wil verliezen. Een speendoekje hang je aan het speentje en kan een fijn vervangertje zijn van een knuffeltje. Je kan het dus ook mee in bed nemen.

Fopspeen afleren

  • Ga niet plotseling te werk, maar doe dit in stapjes. Je kan bijvoorbeeld zeggen aan je kindje dat het beter is voor de groei van zijn of haar tandjes om te stoppen met de fopspeen en dat hij of zij te groot wordt voor een fopspeen.
  • Kies een rustige periode. In een periode waarin andere spannende dingen te gebeuren staan, kan je kind juist de steun van de fopspeen nodig hebben.
  • Bepaal op welke momenten je kindje de fopspeen wel of niet mag, zoals wel bij het slapen gaan, maar niet tijdens het spelen.
  • Zoek samen een alternatief, bv. een doekje of knuffeltje. Met het stoppen met de fopspeen blijft het doekje of knuffeltje over en is het een minder heftig afscheid.

De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding