Roken is een gewoonte die een negatieve impact heeft op de gezondheid. Het is al lang bekend dat roken de kans op kanker, hart- en vaatziekten en longproblemen vergroot. Maar wist je dat roken tijdens de zwangerschap ook een groot gevaar vormt voor zowel de moeder als het ongeboren kind?
Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar des te belangrijker wanneer je een kindje verwacht. Rokers lopen 1,6 keer zoveel risico op vruchtbaarheidsproblemen dan niet-rokers, dat is bijna het dubbele. Rokers hebben dus meer kans om langer dan een jaar te moeten wachten om zwanger te raken en ook wanneer de partner rookt, kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
Heb je een kinderwens en wil je stoppen met roken? Dan is het belangrijk om ongeveer drie maanden voor je zwanger wilt worden te stoppen met roken. Van zodra je stopt, zijn veel van die negatieve effecten omkeerbaar en went je lichaam terug aan dat van een niet-roker.
Het is moeilijk om te achterhalen hoeveel vrouwen roken tijdens de zwangerschap, deels omdat de vrouwen in kwestie wel weten dat het niet gezond is en het dan ook niet graag toegeven. Toch nemen we aan dat één op de tien vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap.
Voor het ongeboren kind is roken heel schadelijk. De organen van je baby zijn tijdens de zwangerschap volop in ontwikkeling. Hierdoor zijn ze nog niet in staat om schadelijke stoffen af te breken. Ze blijven dus langer in het bloed aanwezig, waardoor ze meer schade kunnen aanrichten. Zo verhoogt roken het risico op volgende problemen:
miskraam of doodgeboorte
Wanneer je rookt, vernauwen je bloedvaten. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen minder makkelijk uitgewisseld met de placenta. Dit geeft een grotere kans op een miskraam.
vroeggeboorte
Als je rookt tijdens de zwangerschap heb je tot 30% meer kans dat je baby te vroeg geboren wordt. Mogelijk is een verhoogd risico op infecties van de baarmoeder hier de oorzaak van.
groeivertraging
Doordat je rookt tijdens de zwangerschap vermindert de doorstroming van de placenta naar je baby en kan je baby dus minder goed groeien. Hierdoor heb je meer kans op een kleiner kind.
loslating van de placenta
Rokers hebben meer kans dat de placenta of moederkoek te vroeg loskomt. Hierdoor krijgt de baby te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend.
negatieve invloed op de ontwikkeling van je baby
Een aantal van deze verwikkelingen blijft je kindje na de geboorte ook nog lang achtervolgen en bepaalt voor een groot stuk mee zijn gezondheid. Zo kan je kindje leerproblemen ondervinden.
wiegendood
astma en infecties bij de baby
Vrouwen die passief roken lopen ook een hoger risico op bepaalde ernstige zwangerschapsverwikkelingen. Vraag daarom altijd aan omstaanders om niet in jouw buurt te roken.
Een aantal vrouwen stopt meestal vroeg in de zwangerschap omdat ze beseffen dat het niet goed is voor hun baby. Spijtig genoeg hernemen ze deze slechte gewoonte vaak opnieuw na de geboorte.
Stoppen met roken heeft het grootste effect als het vroeg in de zwangerschap gebeurt, maar werpt zeker ook later nog vruchten af. Om te stoppen met roken, moet je er wel van overtuigd zijn dat de negatieve effecten van roken doorwegen. Zwanger willen worden of zijn kan je meer in die positieve richting duwen. Helaas merken we dat de intentie om te willen stoppen en het ook effectief doen nog ver uit elkaar liggen. Als die stap moeilijk te overbruggen is, raad ik jou aan om deskundige begeleiding te zoeken. Zij zullen jou helpen met adviezen en tips en jou hierin bijstaan.