Als je over het hoofdje van je baby wrijft, kan je in het midden van de schedel opeens een zachte plek voelen. Dit plekje voelt elastisch aan en als je goed kijkt, zie je het met de hartslag van je kindje meebewegen. Dit is niks vreemds, je hebt hier te maken met een zogenaamde fontanel.
Een fontanel is een opening tussen de schedelbeenderen van je baby. Jonge baby’s hebben bij de geboorte twee fontanellen bovenop hun hoofdje: een kleine en een grote fontanel. De grote fontanel is ruitvormig en ligt bovenop het hoofdje van je kindje. De kleine fontanel is meer driehoekig van vorm en bevindt zich achterop het hoofdje. Deze fontanel is vaak wat moeilijker te voelen.
De schedel van een pasgeborene waarbij de twee fontanellen goed zichtbaar zijn
Hoe ouder je kindje wordt, hoe kleiner de fontanel zal worden.
Tussen de 12 en 18 maanden zullen de schedelbeenderen helemaal aan elkaar toegegroeid zijn. Dit verschilt natuurlijk wel van baby, bij de ene gebeurt dit wat sneller dan bij de andere.
Doordat de schedelbeenderen over elkaar kunnen schuiven, wordt het hoofdje van je baby aangepast waardoor het makkelijker door het geboortekanaal kan.
Ook na de bevalling zijn beide fontanellen van belang voor de ontwikkeling van je baby. Ze spelen een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Het is mogelijk dat je de fontanel ziet bewegen op het ritme van de hartslag van jouw baby. Dit lijkt eng, maar dit is normaal. Je hoeft dus geen schrik te hebben wanneer je dit opmerkt.
Ondanks dat de fontanellen kwetsbaar aanvoelen, hoef je niet bang te zijn om deze aan te raken. Het hersenweefsel tussen de schedelbeenderen wordt beschermd door het onderhuidse bindweefsel en een stevig hersenvlies.
Na de geboorte wordt jouw baby regelmatig opgevolgd door een kinderarts of tijdens consultaties bij Kind en Gezin. Dan wordt er onder andere gekeken naar het hoofdje van jouw baby, dus hoe ver de fontanellen zich al hebben gesloten en ook de schedelomtrek wordt gemeten. Het groeien van de schedel hangt namelijk samen met het sluiten van de fontanellen.
Wanneer de fontanellen zich sluiten voor het eerste levensjaar, kan dit ervoor zorgen dat de schedel van jouw baby niet genoeg kan groeien.
Je zal merken dat de fontanellen telkens een beetje vervormen. Een bolle fontanel kan ontstaan wanneer je kindje huilt bijvoorbeeld. Als dit aanhoudt, kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door vochtophoping in de schedel van jouw baby bijvoorbeeld door een bloeding of een infectie. Maar het kan eveneens een symptoom zijn van een hersenvliesontsteking.
Het gaat hier om een ontsteking van de vliezen, die rond de hersenen en het ruggenmerg zitten. Deze infectie kan worden veroorzaakt door een bacterie of virus. Een virale infectie komt het meest voor en is meestal ongevaarlijk. Wordt de infectie veroorzaakt door een bacterie? Dan is het zeer belangrijk dat het op tijd wordt herkend en behandeld.
Een fontanel kan ook wat inzakken. Dit zou kunnen wijzen op uitdroging van je kindje, bijvoorbeeld door braken of diarree. Het is dus wel verstandig om dit in de gaten te houden.
Kortom, de fontanel is een belangrijk kenmerk van de schedel van een baby en speelt dus een cruciale rol in hun ontwikkeling.