Tepelhoedje: wat is het en hoe werkt het?

Heading

Heading

Soms lukt de borstvoeding niet meteen zoals je gehoopt had. Je baby wilt niet goed aanhappen, je hebt last van stuwing of je baby krijgt niet genoeg melk binnen. In sommige gevallen kan het gebruik van een tepelhoedje helpen. Wat is dit en waar moet je op letten?

Wat is een tepelhoedje?


Een tepelhoedje is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij borstvoeding. Het is een zacht, rubberen kapje dat over de tepel geplaatst kan worden om het voeden voor zowel de moeder als het kind comfortabeler te maken.

Aan het topje zitten er gaatjes waar de melk doorheen kan. Heel veel tepelhoedjes zijn niet volledig rond maar hebben een soort van inkeping (zoals op de foto), waardoor je baby met zijn neus je huid kan blijven aanraken en ruiken. Dit stimuleert de aanmaak van de melk en bevordert de hechting tussen jou en je kindje.

Er zijn verschillende redenen waarom een moeder ervoor kan kiezen om een tepelhoedje te gebruiken, maar er zijn ook enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden.

In welke situaties gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje kan gebruikt worden in volgende situaties:

  • vlakke of ingetrokken tepels

    Dit kan ervoor zorgen dat het voor een baby moeilijker is om de tepel vast te pakken en effectief te voeden. Een tepelhoedje kan dan helpen om de baby beter te laten happen en de voeding efficiënter te laten verlopen.

  • stuwing

    Bij stuwing hoopt de melk zich op in je borsten en voelen je borsten hard aan waardoor het voor je baby lastiger wordt om goed aan te happen. Dan kan een tepelhoedje helpen.

  • tepelkloven

    Sommige vrouwen hebben last van gevoelige of beschadigde tepels tijdens het geven van borstvoeding. Een tepelhoedje kan dan helpen om de pijn te verminderen en de tepel te beschermen tegen verdere beschadiging.

  • je baby heeft een verminderde zuigkracht

    Premature baby’s kunnen meer moeite hebben met zuigen aan de borst. Bij baby’s die geboren zijn onder de 34 weken zwangerschap is de zuig-slikreflex nog onderontwikkeld.

  • baby’s met onder andere een te kort tongriempje of een open gehemelte

Hoe gebruik je een tepelhoedje?

Het is belangrijk dat je het tepelhoedje op de juiste manier op je tepel plaatst. Zo zorg je ervoor dat het drinken van je baby optimaal verloopt.

  • was je handen voor gebruik
  • maak het tepelhoedje een beetje nat: hierdoor hecht het beter aan je huid
  • keer het tepelhoedje binnenstebuiten
  • zet het hoedje op je tepel
  • laat de zijkanten aan je borst komen: als het goed is, komt je tepel bijna volledig in het hoedje
  • leg je baby aan: let erop dat hij zowel de tepel als het tepelhof in zijn mondje neemt en niet enkel het puntje van het tepelhoedje

Waarom wordt het gebruik van een tepelhoedje afgeraden?

Hoewel een tepelhoedje een handig hulpmiddel kan zijn, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Het gebruik van een tepelhoedje kan ervoor zorgen dat de melkproductie afneemt, omdat de baby minder efficiënt drinkt. Ook kan het gebruik van een tepelhoedje de kans op borstontstekingen vergroten, omdat de borst minder goed geleegd wordt.

Daarnaast kan het gebruik van een tepelhoedje er ook voor zorgen dat een baby minder goed leert happen. Het kan ervoor zorgen dat de baby afhankelijk wordt van het tepelhoedje en niet meer goed kan drinken zonder het gebruik van het hulpmiddel. Ook kan het gebruik van een tepelhoedje ervoor zorgen dat een baby minder goed contact maakt met de huid van de mama tijdens het voeden, wat weer invloed kan hebben op de hechting tussen moeder en baby.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding