Slaaphouding en zwanger: wat is veilig?

Heading

Heading

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen veranderingen in hun slaappatroon. Dit is heel normaal, omdat het lichaam van de vrouw zich aanpast aan de veranderende hormonale en fysieke omstandigheden. Door de groei van je buik kan een aangename slaaphouding moeilijk te vinden zijn. In deze blog geef ik tips hoe je op een veilige manier kan slapen tijdens de zwangerschap en hoe je met een grote buik toch comfortabel kan slapen.

Je slaappatroon als je zwanger bent

Veel vrouwen merken dat hun slaappatroon verandert tijdens de zwangerschap. Sommigen hebben moeite om in slaap te vallen. Er zijn verschillende redenen die bijdragen aan deze veranderingen:

  • Hormonale veranderingen

    Tijdens de zwangerschap verandert het niveau van hormonen in het lichaam van de vrouw, wat kan leiden tot veranderingen in slaap.

  • Fysieke veranderingen

    De groeiende buik kan ongemak veroorzaken bij het vinden van een comfortabele slaaphouding, terwijl andere lichamelijke veranderingen zoals pijn in de rug en krampen in de benen ook kunnen bijdragen aan slaapproblemen.

  • Emotionele stress

    Een zwangerschap kan een emotioneel veeleisende tijd zijn, met zorgen en angsten over de gezondheid van de baby en de toekomst van het gezin. Deze stress kan ook invloed hebben op de slaap.

Welke slaaphouding is veilig?

Als je zwanger bent, is het vaak moeilijk om een goede slaaphouding te vinden. Hoe groter je buik wordt, hoe meer je 's nachts ligt te draaien. Je vraagt je wellicht af of slapen in sommige houdingen wel nog veilig is als je zwanger bent. Er zijn inderdaad slaaphoudingen die iets meer risico met zich meebrengen als je zwanger bent.

Toch kan je doorgaans gewoon een slaaphouding aannemen die jij aangenaam vindt. Als je in een houding ligt die minder aangenaam is voor jou en je baby zal je lichaam dit laten merken. Je kan lichamelijke klachten krijgen zoals duizeligheid of misselijkheid. Dan neem je best een andere houding aan.

Zwanger en slapen op je linkerzijde

Vanaf het derde trimester begint je buik in omvang goed te groeien. Dan zal je merken dat het moeilijk is om een goede houding te vinden. Je kan dan het best op je linkerzijde slapen. In deze slaaphouding blijft je lichaam namelijk het best doorbloed met een positief effect op je baby.

Als je last hebt van je bekken of rug, kan deze houding wel wat onaangenaam zijn. Daarom raden we aan om een kussen tussen je benen te leggen en je knieën gebogen te houden. Op deze manier blijft je bekken recht en vermindert dit jouw klachten. Haal dat zwangerschapskussen dus maar al snel boven! 😄

Op je buik slapen tijdens de zwangerschap

Het kan geen kwaad om op je buik te slapen tijdens de zwangerschap. Het is een veilige slaaphouding voor jou en je baby. Je baby zit namelijk goed beschermd in je buik door het vruchtwater en ondervindt hier geen last van wanneer jij op je buik ligt. De vraag is natuurlijk of dit nog gaat voor jou met die grote buik... 🙈

Op je rug slapen tijdens de zwangerschap

Slapen op je rug tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar wordt vanaf het derde trimester toch afgeraden. Je baarmoeder en baby hebben dan al een grote omvang en kunnen op de aorta en vena cava drukken. Dit zijn belangrijke aders in je lichaam waar veel bloed doorheen stroomt.

Wanneer deze aders worden dichtgedrukt, stroomt er minder bloed doorheen. Hierdoor stroomt er te weinig bloed naar de placenta wat negatieve gevolgen heeft voor jou en je baby. Je bloeddruk zal dalen en je zal je duizelig voelen. Ook voor je baby is het belangrijk dat hij genoeg zuurstof krijgt via de placenta om te groeien.

Word je 's nachts dus wakker en voel je je niet zo goed? Draai dan op je linkerzijde. Deze slaaphouding is het veiligst als je zwanger bent.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding