Mag mijn baby op zijn buik slapen?

Heading

Heading

Als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig en comfortabel slaapt. Een van de belangrijkste aspecten daarvan is de slaaphouding van je baby.

Grotere kans op wiegendood

Je zal het wel al gehoord hebben op de materniteit als je bevallen bent ‘leg je baby altijd op zijn rug om te slapen, nooit op de buik’. Maar waarom is dit?

Het wordt inderdaad afgeraden om je kindje de eerste weken op de buik te laten slapen. Het risico op wiegendood verhoogt door een combinatie van een aantal factoren:

  • Buikligging kan de ademhaling belemmeren
  • De eerste weken is je kindje nog niet in staat om spontaan het hoofdje te draaien als ze op hun buik rollen
  • Baby’s slapen dieper als ze op hun buik liggen en zullen dus minder snel wakker worden of reageren op prikkels

Vanaf welke leeftijd mag het wel?

Wanneer je baby zelf op de buik rolt, kan je slapen op de buik toelaten. Je kindje is dan sterk genoeg om te reageren als het bijvoorbeeld met zijn gezichtje tegen de matras ligt. Meestal is dit wanneer je kindje de leeftijd van zes maanden bereikt heeft.

Als je baby wakker is en je kan toezicht houden, mag je gerust je baby op de buik leggen om te spelen en rond te kijken. Op deze manier stimuleer je de motoriek en oefent je baby de arm-, nek- en rugspieren.

Welke slaaphouding is het veiligst?

Rugligging is de enige veilige slaaphouding. Leg je baby daarom vanaf de geboorte op de rug te slapen. Zo creëer je een veilige slaaphouding aan.

Veel ouders zijn bang dat hun baby zich kan verslikken als het op de rug ligt, bijvoorbeeld als je kindje veel last heeft van reflux. Maar de kans op verslikken is niet groter bij het slapen op de rug dan bij het slapen op de buik. Baby’s hebben van nature de reflex om hun hoofdje te draaien als ze last hebben van reflux.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding