Luieruitslag bij je baby

Heading

Heading

Elke baby krijgt er vroeg of laat mee te maken: rode billetjes. Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. De huid rondom de billetjes van je baby is geïrriteerd, rood en vochtig. Het kan jeuk en pijn veroorzaken. Niet zo heel aangenaam voor je baby. Gelukkig is het onschuldig en gemakkelijk te verhelpen. Wat is het precies en hoe kan je luieruitslag voorkomen en behandelen?

Wat is luieruitslag?

Bij luieruitslag ziet de huid van je baby er rood en geïrriteerd uit. Soms kunnen er ook open, vochtige plekken en blaasjes zichtbaar zijn. Vaak is deze uitslag ook aanwezig aan de binnenkant van de bovenbenen van je baby.

Je baby kan veel last hebben van luieruitslag. Het kan jeuk en pijn veroorzaken waardoor je zal merken dat je kindje meer prikkelbaar kan zijn. Maar hoe ontstaat luieruitslag eigenlijk? En hoe kan je het voorkomen en behandelen?

Wat is de oorzaak van luieruitslag?

Er zijn meerdere oorzaken voor luieruitslag bij je baby. Hieronder worden de meest voorkomende besproken:

  • Warmte, wrijving en contact met urine of stoelgang

    Een volle pamper kan voor irritatie zorgen bij je baby. Urine en stoelgang maken - in combinatie met de warmte - de huid weker en kunnen zo de huid meer irriteren.

  • Onvoldoende pamperwissel

    Probeer de pamper voor of na elke voeding te veranderen.

  • Je baby wordt behandeld met antibiotica

    Antibiotica zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor schimmels en een schimmel kan ook luieruitslag geven.

  • Te strakke kleding

    Dit zorgt voor extra wrijving en irritatie waardoor je de huid van je baby beschadigt.

  • Overschakelen naar vaste voeding

    Wanneer je besluit om je baby vaste voeding te geven, verandert hun ontlasting. Ook dit kan tot luieruitslag en rode billetjes leiden.

  • Doorkomende tandjes

  • Verzorgingsproducten

    De huid van een baby is gevoelig. Verandering van verzorgingsproducten kan dus invloed hebben op de huid van je baby. Producten met parfum kunnen de huid van je baby irriteren. Kies daarom voor natuurlijke verzorgingsproducten - zonder parfum - zoals bijvoorbeeld WaterWipes. Deze verzorgt de gevoelige huid van je baby en kalmeert op een natuurlijke manier.

7 tips om luieruitslag te voorkomen en te behandelen

  1. Verschoon de pamper regelmatig: minimum 8 keer per dag zodat de irritatie door urine en stoelgang van korte duur is.
  2. Gebruik natuurlijke, ongeparfumeerde verzorgingsproducten die geschikt zijn voor je baby
  3. Gebruik geen zeep: probeer het gebruik van zeep te vermijden want zeep kan de huid van je baby nog meer irriteren. Gebruik gewoon lauw water. Tenzij je baby echt bevuild is, dan gebruik je best alcoholvrije, ongeparfumeerde billendoekjes zoals WaterWipes.
  4. Deppen in plaats van wrijven: dep de huidplooien goed droog met een tetradoek. Dat geeft minder irriatie dan een gewone, ruwe handdoek.
  5. Bescherm de huid met zinkzalf: zinkzalf helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of luieruitslag. Het werkt verzachtend.
  6. Hydrateer de huid regelmatig: houd de huid van je baby zacht en soepel met een hydraterende crème of lotion. Als de huid van je baby erg droog is, zal ze ook gevoeliger zijn voor urine en ontlasting.
  7. Laat de billetjes van je baby aan de lucht drogen

Luieruitslag of schimmel?

Normaal zou de uitslag na een week beter moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het zijn dat de huid van je baby is geïnfecteerd met een gist (Candida albicans). De warme en vochtige omgeving van de pamper is de ideale broedplek voor deze schimmel.

Deze schimmelinfectie veroorzaakt een uitgesproken vorm van luieruitslag. Naast roodheid van de huid zie je ook dat deze rode plekken begrensd zijn met een schilferend randje. Indien je dit ziet, ga je best even langs de huisarts.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding