Een bevalling zonder episiotomie of knip wordt zowel door de aanstaande mama's als door de gynaecologen verkozen. Of het nodig is om een knip te plaatsen, wordt pas duidelijk in de allerlaatste fase van de bevalling, de uitdrijving.
Door een knip te zetten, wordt de opening van de vagina vergroot. Men doet dit met een schuinachterwaartse snede richting het perineum (de zone tussen de vagina en de anus).
Het plaatsen van een knip gebeurt meestal onder verdoving, epidurale of lokale verdoving, zodat dit niet pijnlijk is voor de vrouw. Men zet een knip ook tijdens het hoogtepunt van een contractie.
Een knip wordt niet standaard gezet. Er zijn enkele redenen waarom er wordt gekozen voor een knip:
de baby verkeert in nood
Hij zal dan een slecht hartritme vertonen. Dan is het noodzakelijk om een knip te zetten zodat de baby snel geboren wordt.
de vrouw is uitgeput en de bevalling moet sneller gaan
risico om door te scheuren
Bij het plaatsen van een knip is er controle over welke richting deze uitgaat. Als men het perineum laat scheuren, is hier geen controle over en kan een scheur grotere schade aanrichten dan een knip.
bij een eerste kindje
Bij een eerste kindje zal men sneller een knip zetten omdat de 'weg' nog niet gemaakt is en zo dus meer ruimte wordt gecreëerd voor de geboorte van het kindje.
Een knip wordt gehecht met verteerbare draadjes die dus niet meer verwijderd moeten worden door een gynaecoloog. Sommige vrouwen hebben schrik dat de draadjes zullen loskomen als ze stoelgang moeten maken, maar dit is niet het geval. Het kan inderdaad wat lastig zijn om de eerste keer naar het toilet te gaan. Eet daarom voldoende gevarieerd en vezelrijke voeding om te stoelgang te vergemakkelijken. Op de materniteit kunnen ze jou ook altijd iets geven om de stoelgang soepeler te maken.
De eerste dagen na de bevalling kan de wonde wat opzwellen en pijn en ongemak veroorzaken bij het zitten. Probeer toch zo normaal mogelijk te zitten want het zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de wonde sneller geneest en de zwelling afneemt.
Een goede verzorging is belangrijk. Probeer de wonde zo vaak mogelijk te spoelen met water, zeker nadat je hebt geplast. Verschillende materniteiten hebben een kraantje naast het toilet hangen om te spoelen achteraf. Thuis heb je dit niet, dan kan je een flesje gebruiken met een dop. Zo kan je, ook op verplaatsing, geregeld spoelen wat de wondgenezing zal bevorderen.