Herstel na keizersnede: dit kan je verwachten

Heading

Heading

Het herstel na een keizersnede verloopt anders dan wanneer je een vaginale bevalling hebt gehad. Je lichaam heeft de tijd nodig om te bekomen van de operatie en ook de wonde vraagt enige tijd om te herstellen.

In deze blog lees je hoe het herstel na een keizersnede verloopt.

Geef je lichaam tijd

Een keizersnede is een pittige ingreep. Hoe snel je hiervan herstelt, verschilt van persoon tot persoon. Ieder lichaam is anders en de omstandigheden waarin je herstelt, zijn ook niet voor iedereen dezelfde. Gemiddeld duurt het een halfjaar tot een jaar voordat je terug de oude bent.

Herstel in het ziekenhuis

Bij een vaginale bevalling blijven kersverse ouders meestal tot dag 3 in het ziekenhuis. Bij een keizersnede is dit anders. Daar blijf je doorgaans ongeveer twee tot vijf dagen op de materniteit in het ziekenhuis.

Je kan je de eerste dagen na een keizersnede wat verzwakt voelen. Door de operatie kunnen de darmen ook wat moeite hebben om terug op gang te komen. Hierdoor kan je last hebben van krampen en/of obstipatie. Hiervoor zal je iets krijgen om de ontlasting zacht te maken.

Tegenwoordig worden de kersverse mama's dezelfde dag van de keizersnede al gemobiliseerd, voor zover dit mogelijk is. Indien je nog teveel pijn hebt of het nog niet ziet zitten, wachten we nog een dagje extra vooraleer je uit je bed komt.

De eerste dagen in het ziekenhuis geven we ook op regelmatige tijdstippen pijnstilling zodat het herstel vlotter en aangenamer verloopt voor jou als mama zonder al te veel pijn. Blijf dit ook thuis doen totdat de pijn van de wonde begint af te nemen.

Terug thuis na keizersnede

Na ontslag uit het ziekenhuis moet je niet verwachten dat je meteen de oude bent. Het herstel duurt langer dan na een vaginale bevalling.

Tot zes weken na de keizersnede moet je het rustig aan doen. Zorg daarom dat je genoeg ondersteuning hebt van mensen uit je omgeving die mee kunnen instaan voor de verzorging van je baby. Probeer voldoende te rusten en houd rekening met onderstaande richtlijnen:

  • Doe geen zware huishoudelijke taken. Laat deze de eerste weken aan iemand anders over.
  • Niet met de auto rijden. Probeer dit de eerste twee tot drie weken nog niet te doen. Dit kan namelijk extra druk op je wonde geven.
  • Geen zware dingen tillen. Til de eerste weken niets dat zwaarder is dan je baby. Anders kan dit je wonde belasten wat zorgt voor een trager herstel.
  • Niet sporten. De eerste zes weken wacht je beter nog even met sporten totdat de wonde goed genezen is en je hier geen pijn meer van ondervindt.
  • Ga niet in bad. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog afgeraden aangezien de wonde nog kan bloeden. Zo maak je de kans op een infectie ook kleiner.

Na zes weken word je nog eens verwacht bij de gynaecoloog voor een nacontrole. Een goede raad: luister naar je lichaam voor een optimaal herstel.

Borstvoeding na een keizersnede

Borstvoeding na een keizersnede is zeker mogelijk. Het kan alleen iets moeizamer gaan aangezien het hormoon oxytocine, dat de melkproductie stimuleert, niet echt vrijkomt en de borstvoeding dus wat op gang moet worden getrokken.

Zwanger na een keizersnede

Als je een keizersnede hebt gehad, wil dit niet zeggen dat je bij een volgende zwangerschap niet gewoon vaginaal kan bevallen. Elke situatie is anders en ook de reden waarom je een keizersnede hebt gehad doet ertoe. Je kan dit het best bespreken met je gynaecoloog of een vaginale bevalling mogelijk is. Het is wel zo dat een volgende bevalling in het ziekenhuis zal moeten gebeuren aangezien je een littekenuterus hebt en dit nauwkeurig moet worden opgevolgd vanwege het risico op complicaties.