Gezond zwanger: hoe pak je dit aan?

Heading

Heading

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het extra belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor je toekomstige baby. Op deze pagina lees je alles over gezonde voeding rondom je zwangerschap.

Welke supplementen moet ik innemen als ik zwanger ben?

Het is van belang om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 3 maanden zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen. Zo is er minder kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale buisdefecten bij de baby, zoals een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.

Bij een kinderwens is dus vooral de inname van foliumzuur belangrijk. Dus Folavit bijvoorbeeld is eigenlijk voldoende. Als je daarnaast ook ijzertekort hebt of een tekort aan bepaalde vitamines, start je best met Omnibionta Pronatal. Deze bevat naast foliumzuur ook ijzer, vitamine D en andere belangrijke nutriënten, die een goede ontwikkeling van je baby ondersteunen. Een vitamine D supplement helpt bij de botopbouw van je baby.

Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Doorgaans kan je tijdens de zwangerschap vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn. Eet daarom gezond en gevarieerd. Een gezonde voeding verlaagt trouwens ook de kans op vroeggeboorte.

De meeste vrouwen weten dat je sommige producten in de zwangerschap beter vermijdt zoals alcohol, sigaretten, rauw vlees, … Maar waarom precies? En welke voorzorgsmaatregelen moet je nog meer nemen? Hoe erg is het om te roken in de zwangerschap? En mag je af en toe een glas wijn drinken?

We lezen steeds meer over schadelijke invloeden op je ongeboren baby. Daardoor komen er voor zwangere vrouwen hoe langer hoe meer leefregels om de kans op een gezond kindje zo groot mogelijk te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk.

Over rauw vlees, uitwerpselen van katten en ongewassen groenten

Ze lijken op het eerste zicht weinig met elkaar te maken te hebben, maar toch kunnen ze een ziekte overbrengen: toxoplasmose. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Je kan ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via rechtstreeks contact met de uitwerpselen van katten, bv. bij het uitkuisen van de kattenbak of tijdens het tuinieren.

De meeste mensen hebben al antistoffen tegen deze ziekte. Vandaar dat toxoplasmose in de zwangerschap zelden voorkomt. Toch kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een besmetting tegengaan, want als je ongeboren baby toch besmet raakt, kunnende gevolgen ernstig zijn. Dit doe je door een goede handhygiëne toe te passen en rauwe groenten en fruit goed af te spoelen. Groenten wassen vermindert het risico, maar sluit het niet helemaal uit. Geef daarom de voorkeur aan gekookte groenten wanneer je buitenshuis eet.

Je baby kan er aangeboren afwijkingen aan overhouden, zoals een aantasting van de hersenen of van het oog. Wanneer de infectie vroeg in de zwangerschap optreedt, kan dit zelfs leiden tot een miskraam. Daarom is het dus raadzaam om in de zwangerschap voorzorgsmaatregelen te nemen om een besmetting met toxoplasmose te voorkomen. Ik soms ze nog even voor je op:

  • Vermijd het eten van rauw vlees, zoals rode biefstuk of filet americain in de zwangerschap. Probeer contact met rauw vlees dus te vermijden of was daarna grondig je handen.
  • Was groenten heel goed als je ze rauw eet!
  • Laat het schoonmaken van de kattenbak aan iemand anders over. Als dat niet mogelijk is, trek dan handschoenen aan en was je handig nadien grondig.
  • Trek handschoenen aan als je inde tuin gaat werken. Mijd contact met aarde.

Wees een listeriosebesmetting te slim af

Zoals hierboven beschreven staat is rauw vlees in de zwangerschap uit den boze. Maar hoe zit het met rauwe vis en andere rauwe producten? Als producten te lang worden bewaard en toch nog opeet, kan je daar listeriose van krijgen: een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. De kans op besmetting met listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten hiervoor oppassen.

Als een zwangere vrouw met listeria besmet raakt, zal dit hoogstwaarschijnlijk pas in het derde trimester de kop opsteken omdat je weerstand dan verminderd is. In sommige gevallen treedt de infectie ook op in het begin van de zwangerschap en dit is een cruciale periode. In de eerste vier maanden van de zwangerschap kan deze ziekte leiden tot aangeboren afwijkingen bij je baby, een miskraam of vroeggeboorte.

De ziekte is moeilijk te onderscheiden van een gewone griep, daar de symptomen dezelfde zijn: koorts, koude rillingen, misselijkheid of diarree. Daarom weet een zwangere vrouw meestal niet meteen dat zij een listeria-infectie doormaakt. Opgelet dus!

Listeria is een bacterie die vooral voorkomt in melk. Vooral rauwe producten vormen een ideale voedingsbodem voor deze bacterie, en daarmee een mogelijk gevaar voor besmetting. Ongepasteuriseerde melk vermijd je dus het best in de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor kaas die met onverhitte melk is bereid. Eet dus geen kazen op basis van rauwe melk (au lait cru). Het risico bij gepasteuriseerde melk is bijzonder klein, maar niet helemaal afwezig. Als je zelfs het kleinste risico wilt vermijden, dan vermijd je dus best alle zachte kazen. Wanneer de kaas goed wordt verhit, is het gevaar voor listeria zo goed als geweken.

Ik lijst de voorzorgsmaatregelen nog even voor je op:

  • Eet alleen voorverpakte, gepasteuriseerde producten uit de supermarkt en versbereide gerechten. Alleen jij weet hoe vers die zijn.
  • Mijd zachte, rauwe kazen.

Voorkom een salmonellabesmetting

Salmonella is een darmbacterie. Als je zwanger bent, dan ben je daar extra vatbaar voor aangezien je weerstand verminderd is. Hoewel een besmetting niet direct schadelijk is voor je baby, kan je het toch maar beter voorkomen.

Salmonella kan voorkomen in alle rauwe, dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis en eieren. Zorg dus dat het vlees goed doorbakken is, voordat je het opeet. Let dus zeker ook op voor producten waarin rauwe eieren zijn verwerkt zoals onder andere tiramisu.

Aandacht voor hygiëne dus. Was ook goed je handen als je rauwe producten hebt aangeraakt.