Na de geboorte is het mogelijk dat je baby geel wordt. Dit kan gebeuren omdat de lever van je baby nog niet rijp genoeg is om alle afvalstoffen in zijn lichaam af te breken. Geelzucht bij pasgeborenen kan opgelost worden door je baby te behandelen met fototherapie. Wat doet dat 'blauwe licht' nu juist?
Wanneer je baby geelzucht heeft, kleurt zijn huid, en soms ook het oogwit, geel. Wanneer dit tussen dag 2 en dag 5 na de geboorte begint, is dit een normaal verschijnsel. Bijna de helft van de pasgeboren baby's heeft hier last van.
In het lichaam worden rode bloedcellen voortdurend afgebroken en vernieuwd in het lichaam. Een van deze afbraakproducten wordt bilirubine genoemd, hetgeen baby's een gele kleur geeft wanneer dit in hoge mate aanwezig is in het lichaam.
Dit teveel aan afvalstoffen kan een pasgeboren baby nog niet verwerken omdat zijn lever nog niet rijp genoeg is. Vandaar dat sommige baby's dus een gele kleur aannemen. Deze baby's zijn doorgaans ook luier en suffer, en drinken ze iets moeizamer.
Normaal gezien hoort de geelverkleuring van je baby bij een lichamelijk proces. Soms zijn er echter ook andere oorzaken:
Abnormale bloedafbraak
Dit is mogelijk doordat de bloedgroep tussen de baby en mama verschilt, waardoor je baby antistoffen van de mama in zijn bloed heeft. Deze antistoffen richten zich op de rode bloedcellen van de baby en zorgen dus voor een extra bloedafbraak.
Vroeggeboorte
Premature baby's hebben een grotere kans op het ontwikkelen van geelzucht, omdat de lever bij hen nog erg onrijp is.
Infecties
Bij een infectie moet de lever van je baby harder werken en heeft het daardoor minder de mogelijkheid om het bilirubine uit te scheiden.
Als de vroedvrouw of kinderarts dit bij uw baby vermoedt, zal dit eerst nagegaan worden aan de hand van een test bij de baby. Met een bepaald toestel worden er drie metingen gedaan op het borstbeen van de baby.
Bij twijfel of om zeker te zijn, kan de waarde van het bilirubine ook bepaald worden via een bloedafname bij de baby.
In overleg met de kinderarts wordt er beslist of het nodig is om te starten met fototherapie. Wat betekent dit nu juist?
Uw baby wordt op een bili-matrasje gelegd of we plaatsen een blauwe 'UV-lamp' over het bedje van de baby of over de couveuse (indien u baby op neonatologie werd opgenomen). Dit geeft blauw licht wat ervoor zorgt dat de bilirubine wordt omgezet in een uitscheidbare vorm waardoor je baby minder geel zal zien. Omdat het blauwe licht niet goed is voor de ogen van een pasgeborene, krijgt deze een soort zonnebrilletje op om de ogen te beschermen.
Indien uw baby voldoende lang op het bilibedje heeft gelegen, behalve tijdens de voedingen, dan wordt het bilirubinegehalte de ochtend nadien opnieuw gecontroleerd via een bloedafname. Als dit voldoende gedaald is in het bloed, heeft uw baby geen fototherapie meer nodig.
Bij baby's die borstvoeding krijgen, komt geelzucht iets vaker voor dan bij baby's die flesvoeding krijgen. Dit komt doordat de borstvoeding bij sommige mama's iets moeilijker op gang komt en je baby dus in het begin weinig melk binnenkrijgt.
Je baby komt dan wat vocht te kort, waardoor er ook minder vocht in de bloedbaan zit. Dit zorgt voor een relatieve stijging van het bilirubine gehalte in het bloed. Bovendien plast je baby ook minder en ook maakt hij ook minder stoelgang, waardoor de bilirubine in het lichaam blijft.
We raden aan om je baby de eerste dagen minstens 8 tot 12 keer aan je borst aan te leggen. Dit maakt de kans op geelzucht kleiner doordat de melkproductie op deze manier wordt gestimuleerd.
Er bestaan twee soorten geelzucht. Fysiologische icterus (of geelzucht) zoals ik hierboven reeds heb besproken. Dit is onschuldig. Wanneer het bilirubinegehalte in het bloed echter zeer hoge waarden aanneemt, kan dit leiden tot onomkeerbare hersenschade. Dit wordt kernicterus of pathologische geelzucht genoemd.
Gelukkig komt dit bij ons zelden voor aangezien geelzucht bij baby's de eerste dagen goed wordt opgevolgd en tijdig wordt behandelend.