Flesvoeding: hoe bereid je een flesje?

Heading

Heading

Bij het bereiden van een flesje is het belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Denk aan een goede handhygiëne en zorg voor een proper werkvlak om het flesje klaar te maken. Kunstvoeding bevat namelijk niet de bacteriedodende eigenschappen die moedermelk wel heeft, daarom is het extra belangrijk!

Een flesje bereiden in 4 stappen

  • Voeg de juiste hoeveelheid water toe aan het flesje

    De gouden regel hierbij is: 30 ml water per maatschepje melkpoeder. Gebruik altijd water dat geschikt is voor de bereiding van zuigelingenmelk. Dit staat meestal zelfs op de verpakking van het water met de vermelding "geschikt voor babyvoeding". Natuurlijk mineraalwater, zoals Evian, is geschikt voor baby's.

  • Verwarm het flesje met water tot kamertemperatuur of tot maximaal 37°C

    Je kan de flesjes het best verwarmen in een flessenverwarmer. Net zoals bij moedermelk is het gebruik van een microgolfoven niet aan te raden omdat de melk dan ongelijkmatig verdeeld wordt. De fles kan van buitenaf minder warm aanvoelen terwijl de melk al te warm kan zijn (met gevaar voor verbranding van de slokdarm). Als je toch een microgolfoven wilt gebruiken, rol de fles dan altijd eerst goed tussen je handen zodat de warmte goed verspreidt over het gehele flesje. Je controleert de temperatuur van het water best eens voordat je het flesje aan je baby geeft. Dit kan je doen door een druppel melk aan de binnenkant van je pols te laten druppelen.

  • Als het water op de juiste temperatuur is, voeg je het juiste aantal afgestreken maatjes toe

    In principe voeg je per 30 ml water één afgestreken maatschepje toe (zoals op de foto). Dus:

    • 30 ml + 1 schepje
    • 60 ml + 2 schepjes
    • 90 ml + 3 schepjes, enz.

    Gebruik steeds de juiste concentratie! Wanneer je bijvoorbeeld aan 90 ml water 4 maatschepjes melkpoeder toevoegt, zal dit de spijsvertering van je baby overbelasten. Je baby kan dan last krijgen van darmkrampjes en constipatie. Wanneer je daarentegen te weinig maatschepjes aan het water toevoegt, zal je baby honger krijgen.

  • Rol de fles nog even tussen je handen tot het melkpoeder is opgelost en de melk klaar is voor gebruik.

Het is belangrijk om de voeding bij voorkeur kort voor gebruik te bereiden. Melk is immers een goede voedingsbodem voor bacteriën. Als je het flesje te lang op voorhand maakt, dan krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen en kan je baby ziek worden.

We raden altijd aan om het bereidde flesje binnen het uur te geven. Als je baby dan nog honger zou hebben, bereid je best een nieuw flesje.

Een nieuwe verpakking melkpoeder kan je na opening tot maximaal 4 weken gebruiken.