Doorheen de zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta, waarlangs je baby voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Er blijft dan een navelstompje over, dat er na ongeveer 10 dagen afvalt.
Tijdens de zwangerschap verbindt de navelstreng de placenta met je baby. Via de navelstreng wordt er onder andere zuurstof en voedingsstoffen naar je baby gebracht.
Omgekeerd gaan er ook afvalstoffen en koolzuur van je baby via de navelstreng naar de placenta. De placenta zorgt ervoor dat de afvalstoffen door je lichaam worden opgeruimd.
Naar het einde toe van je zwangerschap geeft de placenta via de navelstreng ook antistoffen door aan je baby. Deze beschermen je baby tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen een groot aantal infecties. Je baby krijgt alleen de antistoffen die in jouw lichaam aanwezig zijn.
Kort na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Als de baby een goede start maakt op de buik van de mama, wordt er meestal ongeveer een minuut gewacht zodat de baby nog wat extra zuurstof krijgt via de navelstreng. Nadien wordt er meestal gevraagd aan de partner om de navelstreng door te knippen. Vanaf dat moment leert je baby om op zijn eigen benen te staan (nog niet letterlijk natuurlijk 😊). Je baby voelt hier niets van want er zitten geen zenuwen in de navelstreng.
Bij de eerste zorgen van je baby zal de vroedvrouw de navelstreng afklemmen en inkorten. Dit stompje droogt vrij snel uit en zal daarna verschrompelen en zwart worden. Tussen de 7 en 10 dagen na de geboorte, valt het stompje er vanzelf af. Hetgeen hierna achterblijft, is de navel.
Het is belangrijk om het navelstompje droog te houden. Onderstaande tips kunnen helpen om het navelstompje zo goed mogelijk te verzorgen:
Het is mogelijk dat de navelstreng rond de nek van je baby zit. Dit heet navelstrengomstrengeling. Dit hoeft niet voor problemen te zorgen. Als de navelstreng lang genoeg is, kan de gynaecologe deze bij de geboorte van het hoofdje erover halen en indien deze te kort is, zal de gynaecoloog de navelstreng reeds afklemmen en doorknippen om de rest van de bevalling vlot te laten verlopen.
Wanneer er een uitzakking van de navelstreng (navelstrengprolaps) is, is dit een levensbedreigende situatie waarbij er direct moet worden ingegrepen. Dit is het geval wanneer de navelstreng voorbij het hoofdje als eerste voor de baarmoedermond komt te liggen. Het gewicht van je baby kan de navelstreng dicht duwen, waardoor je baby dan geen zuurstof en voedingsstoffen meer krijgt. In deze situatie moet er snel gehandeld worden want zuurstofgebrek bij de baby kan leiden tot hersenschade.