De hielprik

Heading

Heading

De hielprik - ook wel Guthrie-test genaamd - is een test die na de geboorte wordt uitgevoerd bij alle pasgeborenen. Het doel van de hielprik is om vroegtijdig ernstige ziekten op te sporen. In deze blog zal ik bespreken wat de hielprik inhoudt, welke ziekten worden getest en waarom deze test belangrijk is.

Wat is de hielprik?

Het bloedprikje kan gebeuren vanaf dat je baby 72 tot 96 uur oud is. Dit wordt nog steeds de hielprik genoemd, omdat deze test vroeger gebeurde door middel van een prikje in de hiel. Nu gebeurt dit meestal door middel van een prikje in het handje van je baby (zie foto). Op deze manier is het minder pijnlijk voor jouw baby.


Prikje in handje van baby

Het aanprikken van een ader in het handje van je baby


De vroedvrouw neemt enkele druppels bloed af op een speciaal kaartje. Dit kaartje wordt vervolgens opgestuurd naar het labo voor verder onderzoek.

Welke ziekten worden opgespoord?

In België worden er momenteel 16 zeldzame, maar ernstige aandoeningen opgespoord met de hielprik. Dit zijn onder andere fenylketonurie, congenitale hypothyreoïdie, mucoviscidose, sikkelcelanemie, de ziekte van Hirschsprung, en nog enkele andere aandoeningen.

Waarom deze screening?

Bij de geboorte lijkt een baby meestal kerngezond. Toch worden een heel klein aantal kinderen geboren met een aangeboren aandoening. De meeste daarvan komen pas na de geboorte tot uiting. Kenmerkend is dat de schade ernstiger wordt als dit niet tijdig wordt behandeld. Als deze aangeboren aandoeningen vroeg genoeg ontdekt worden, kunnen ze in de meeste gevallen ook op een vrij eenvoudige manier worden behandeld. Vandaar dat de hielprik dus wordt gedaan bij elke pasgeborene.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de hielprik geen diagnose stelt, maar alleen aantoont of er een verhoogd risico is op één van deze aandoeningen.

Wanneer is het resultaat gekend?

Nadat de hielprik op de materniteit in het ziekenhuis of door de zelfstandige vroedvrouw werd afgenomen, wordt dit opgestuurd naar het labo. We vermelden steeds aan ouders dat het resultaat normaal gezien binnen een tweetal weken gekend is. Indien er iets aan de hand is, zullen ze jou zelf contacteren.

Kortom, de hielprik is een belangrijke en standaardprocedure bij alle pasgeborenen. Het is een eenvoudige manier om ernstige ziekten vroegtijdig op te sporen, zodat er snel maatregelen kunnen worden genomen om complicaties te voorkomen. Het is dan ook van groot belang om de hielprik bij de pasgeborene uit te laten voeren.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding