Kijk maar eens goed naar die mooie, blauwe ogen van je baby, want de kans is groot dat ze nog veranderen van kleur. Wanneer je baby 1 jaar oud is, kan je vrijwel zeker zijn van de oogkleur. Hoe komt dat nu dat bijna alle baby’s worden geboren met blauwe ogen?
Vrijwel alle baby’s worden geboren met blauwe ogen. Deze oogkleur staat nog niet vast en kan in het eerste levensjaar nog veranderen. Groen, grijs of bruin, het is allemaal mogelijk. De grootste veranderingen vinden meestal plaats tussen de 6de en 9de maand.
Er zijn ook uitzonderingen. Zo worden baby’s met een getinte huidskleur meestal geboren met (licht)bruine of grijze ogen. Deze kleur kan nog wel wat donkerder worden, maar het zal bruin of grijs blijven.
De oogkleur van je baby is afhankelijk van de hoeveelheid pigment. Dit is hetzelfde pigment dat in de huid en het haar zit, namelijk melanine.
Je kan dus stellen: hoe meer melanine, hoe donkerder de huid en dit geldt dus ook voor de ogen van je baby. Weinig tot geen melanine betekent blauwe ogen. Heb je wat meer pigment, dan zal de oogkleur eerder groen of grijs zijn. Veel pigment betekent bruine ogen.
Ergens wordt de oogkleur van je baby bepaald door de genen die hij/zij van jou en je partner heeft meegekregen.
In het begin worden baby’s geboren zonder pigment en hebben dus daarom blauwe ogen. In de baarmoeder worden de oogjes nog niet blootgesteld aan licht. Zodra ze geboren worden en het licht hun oogjes bereikt, stimuleert dat de pigmentcellen om melanine aan te maken. Doordat het pigment toeneemt, zal de oogkleur van je baby geleidelijk aan veranderen.
Zoals ik reeds had aangehaald, hebben baby’tjes met een iets donkere huidskleur al wat meer pigment meegekregen van hun ouders. Vandaar dat zij al vanaf hun geboorte een donkere oogkleur kunnen hebben, die daarna niet veel meer verandert.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan je vrijwel zeker zijn van de oogkleur van je baby. Hierna kan het nog lichtjes veranderen, maar meestal worden ze gewoon iets donkerder.