Darmkrampjes: waarom hebben baby’s hier last van en wat kan je doen?

Heading

Heading

Buikkrampjes bij baby’s komen helaas veel voor. Meestal zijn de avonduurtjes de momenten waarop baby’s er het meeste last van hebben. Dit zal je onder andere merken wanneer je baby ontroostbaar huilt, erg onrustig is en met de beentjes schopt. Maar waarom hebben baby’s hier eigenlijk last van? En vooral, wat kan je eraan doen?

Wat zijn darmkrampjes?

Darmkrampjes zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Deze zijn heel vervelend voor je baby. Het begint vaak tijdens of na de voeding. Je baby begint hard te huilen, wat uren kan aanhouden. Het lijkt alsof je je baby op geen enkele manier kan troosten.

Gelukkig is dit slechts een periode en gaat deze ook weer voorbij. Je baby heeft waarschijnlijk het meest last van buikkrampen als hij 6 weken oud is. Vanaf de vierde maand neemt het vaak af en gaat het vanzelf over. De darmen van je baby zijn dan voldoende ontwikkeld en gewend aan de voeding.

Buikkrampjes herkennen

Als je baby last heeft van buikkrampen, kan je dat herkennen aan een aantal kenmerken:

  • je baby schopt en trappelt met de beentjes of trekt ze krampachtig op
  • je baby beweegt hevig met de armpjes
  • je baby is onrustig
  • je baby kan zich overstrekken
  • je baby huilt hard en is overstuur
  • je baby kan last hebben van winderigheid

Hoe komt dat nu?

De eerste dagen na de geboorte zal je baby hier nog niet zoveel last van hebben. Vanaf dag 4 zal je baby last beginnen krijgen van krampjes doordat de voeding meer wordt. Je baby krijgt grotere hoeveelheden melk binnen en de darmpjes van je baby moeten wennen aan dat hogere aanbod.

Maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van darmkrampjes:

Het maag-darmstelsel

Het maag-darmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid, waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd.

Lucht inslikken

Als je baby drinkt, komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken, kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen van kan voor buikkrampjes zorgen, omdat de darmen moeite hebben het teveel aan lucht kwijt te raken.

Prikkels

Baby’s zijn gevoelig voor prikkels. Wanneer je kindje te veel prikkels binnenkrijgt, kan dit soms letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoelig voor dan anderen.

Voedingsallergie

In sommige gevallen kunnen de buikkrampen ook veroorzaakt worden door een overgevoeligheid of voedingsintolerantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koemelkallergie waarbij het immuunsysteem van je kindje zich tegen de koemelk keert. Je kindje maakt antistoffen tegen de eiwitten in koemelk, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Gelukkig heeft maar 2 tot 3% van de baby’s een allergie voor koemelk.

Te veel voeding

Als je baby te veel heeft gedronken, kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Dit hangt natuurlijk af of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, heeft je baby doorgaans iets minder last van krampjes omdat moedermelk beter verteerbaar is dan poedermelk. Wel is het belangrijk dat je baby de borst helemaal leegdrinkt, zodat je baby ook de vettere achtermelk binnenkrijgt. De krampen kunnen dan iets minder zijn omdat deze melk de darmen van je baby beter aan het werk zet.

Jijzelf als mama kan hierbij ook helpen. Sommige voedingsmiddelen die jij eet (zoals kruiden en bepaalde koolsoorten) kunnen krampjes bij je baby veroorzaken, al is dat niet bewezen. Merk je soms toch op dat dingen die jij eet voor buikkrampjes zorgen, dan kan je deze producten beter een paar dagen achterwege laten, om te zien of de klachten bij je baby minder worden.

Bij flesvoeding

Probeer bij flesvoeding een bepaald schema aan te houden. Zo voorkom je dat de darmpjes van je baby telkens opnieuw moeten wennen. Heb je toch het idee dat de krampen niet overgaan, dan kan je raad vragen aan je vroedvrouw of kinderarts om over te schakelen naar een andere soort flesvoeding.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor de voeding. Je baby mag gerust 15 tot 20 minuten doen over het drinken van een flesje. Als je baby iets gulziger drinkt, is het beter om af en toe een pauze in te lassen. Denk hierbij eventueel ook aan het soort speentje waarmee je hem laat drinken. Gebruik bij voorkeur een speen met een kleiner gaatje of een 1 2 3 speen. Hierbij kan je de drinksnelheid aanpassen, met andere woorden de hoeveelheid melk die je baby binnenkrijgt.

Zorg er ook steeds voor dat de speen telkens gevuld is met melk tijdens het drinken. Dit voorkomt dat er luchtbellen in de maag van je baby komen. Er zijn speciale flessen beschikbaar die zo min mogelijk lucht doorlaten. Laat als laatste je baby ook goed boeren om het teveel aan lucht kwijt te raken.

Overstap naar andere voeding

Als je overstapt op een andere soort voeding (van borstvoeding naar flesvoeding of van de ene soort kunstvoeding naar de andere) kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Je baby moet wennen aan de nieuwe soort voeding en kunstvoeding is ook iets moeilijker te verteren dan moedermelk dus dit is een hele aanpassing voor je kindje. Geef je baby de tijd om hieraan te wennen.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding