Bloedverlies in het begin van de zwangerschap

Heading

Heading

Bloedverlies heb je liever niet als je zwanger bent. Als je plotseling toch een beetje bloed ontdekt, is het normaal dat je schrikt en er van alles door je hoofd gaat. Je denkt meteen aan het ergste. Je leeft even tussen hoop en vrees. Gelukkig is in veel gevallen geen sprake van iets ergs. Maar wat is er dan wel aan de hand? Dat bloedverlies komt toch ergens vandaan?

Er zijn vele soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms is het totaal onschuldig en is er niets aan de hand, maar het kan evengoed het eerste teken van een miskraam zijn.

Gouden tip

Bel bij bloedverlies steeds naar het ziekenhuis. Daar zullen de vroedvrouwen en gynaecologen de ernst van de situatie kunnen inschatten. Ze zullen jou onderzoeken, het bloedverlies observeren en zo nodig een echo doen om te kijken of alles goed gaat met je baby.

Geen reden tot paniek

Tijdens de zwangerschap zijn de baarmoeder en baarmoedermond extra doorbloed. De bloedvaatjes die zich aan de oppervlakte van de baarmoedermond bevinden, zijn wijder geworden door de invloed van de zwangerschapshormonen. Hierdoor worden de wanden van sommige bloedvaatjes heel dun, waardoor ze dus gemakkelijk openspringen en gaan bloeden. Dit doet geen pijn.

Bloedverlies na seksueel contact

Het is mogelijk dat je na het vrijen wat bloedverlies hebt. Dit wordt veroorzaakt door de aanraking van de penis tegen de baarmoedermond. In de meeste gevallen stopt bloedverlies vrij snel.

Onverklaarbaar bloedverlies

Het kan ook voorkomen dat vrouwen gedurende hun zwangerschapsperiode af en toe een beetje bloedverlies hebben zonder dat er iets afwijkend wordt gevonden en zonder de baby daar ook maar enigszins onder lijdt.

Natuurlijk wordt alles dan wel grondig onderzocht: de baarmoedermond, de placenta en de groei van de baby. Wanneer herhaaldelijk blijkt dat alles goed is, is er geen reden meer tot bezorgdheid.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Heel soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten, meestal in de eileider. Dit noemen we een ‘buitenbaarmoederlijke zwangerschap’. Dit is een gevaarlijke situatie aangezien de eicel geen plaats heeft om te groeien. Op een gegeven moment zal de eileider barsten en sterft het vruchtje af. Meestal gaat dit gepaard met veel pijn en bloedverlies in de buikholte. Soms ontstaat daarbij een kleine vaginale bloeding, omdat de zwangerschap ten einde is en de invloed van zwangerschapshormonen minder wordt. Uit zo’n zwangerschap zal er dus geen kindje kunnen ontstaan.

Een echo zal in deze situatie duidelijkheid brengen. Snel een operatie uitvoeren is hierbij nodig om het vruchtje uit de eileider te verwijderen en te vermijden dat de gehele eileider verwijderd moet worden. Dit is het geval wanneer de eileider barst, dan is de situatie acuut! Er loopt op dat moment bloed in je buikholte en je voelt je misselijk. Dit gebeurt meestal rond de vijfde à zesde zwangerschapsweek, dus als je twee tot drie weken over tijd bent.

Hoe vaak komt bloedverlies voor?

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap (voor de twintigste week) komt bij 15 tot 20 procent van alle zwangerschappen voor. In de helft van de gevallen blijkt er niets aan de hand te zijn. Bij de andere helft is er iets niet in orde en is er meestal sprake van een miskraam.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding