De voedingswaarde en de beschermende stoffen in moedermelk zijn het best als de melk niet wordt ingevroren of opgewarmd. Probeer zoveel als mogelijk verse melk aan je baby te geven, maar soms is het niet mogelijk en dan is het belangrijk dat je weet wat je met afgekolfde melk kan doen.
Onderstaande bewaartijden garanderen een optimale kwaliteit.
Vers afgekolfde moedermelk kan je het best bewaren in een afsluitbaar potje, flesje of in bewaarzakjes. Sluit ze af en vermeld de datum. Het is beter om de moedermelk in kleine porties (60-120 ml) in te vriezen zodat ze sneller ontdooit en je minder restjes moet weggooien.
Op kamertemperatuur (16-29°C) kan je moedermelk tot 4 uur bewaren.
Ben je niet van plan bent om de moedermelk binnen de 4 uur te geven, maar wel binnen de 4 dagen na het afkolven, dan bewaar je de moedermelk best in de koelkast (1-4°C). Doordat je de moedermelk sneller afkoelt, is er minder verlies aan vitamines die voor het kind uitermate belangrijk zijn. Je bewaart de moedermelk het best achteraan in de koelkast en deze behoudt zijn kwaliteit gedurende 4 dagen.
Indien je moedermelk hebt afgekolfd voor op lange termijn (langer dan 4 dagen) te bewaren, plaats deze dan, na een uurtje afkoelen in de koelkast, meteen in de diepvries (-18°C of kouder). Dan kan je de ingevroren moedermelk voor minstens 6 maanden bewaren. De samenstelling verandert enigszins, maar de antistoffen en andere beschermende stoffen blijven grotendeels behouden gedurende 3 maanden. Daarna wordt er een lichte daling waargenomen van een aantal stoffen, maar de melk blijft van goede kwaliteit tot minstens 6 maanden.
Het wordt aangeraden om de moedermelk niet te ontdooien op kamertemperatuur maar bij voorkeur achteraan in de koelkast. Ontdooide moedermelk wordt ook best binnen 24 uur gebruikt en mag niet opnieuw worden ingevroren.
Ontdooide moedermelk kan je tot 2 uur op kamertemperatuur behouden.
In de koelkast kan je moedermelk tot 24 uur bewaren.
De meest gekende methode om moedermelk op te warmen is au bain-marie. Hierbij warm je de moedermelk langzaam op tot 37°C in een pan met warm water. Een andere mogelijkheid is een flessenverwarmer. Verhit de melk niet hoger, want anders kan je baby zijn mond of slokdarm verbranden. Bovendien verliezen de antistoffen en de eiwitten in de melk hun kwaliteit bij een hogere temperatuur.
Controleer daarom altijd de temperatuur van de melk voor je ze aan je baby geeft. Je kan dit doen door een druppel melk op de binnenkant van je pols te laten druppelen. Als de druppel warmer aanvoelt dan je huid, dan is de melk te warm en wacht je best nog even tot deze wat afkoelt.
Het gebruik van een microgolfoven wordt afgeraden omdat de melk dan ongelijkmatig wordt verwarmd. Wens je toch een microgolfoven te gebruiken, hou dan rekening met de volgende tips:
Restjes opgewarmde moedermelk kan je tot 1 uur op kamertemperatuur behouden, daarna wordt het best weggegooid.