Auto-ongeluk tijdens de zwangerschap

Heading

Heading

Ook tijdens je zwangerschap kan je betrokken raken bij een auto-ongeluk. Je denkt meteen aan het welzijn van de baby in je buik. Is alles nog oké, stelt mijn baby het goed? De uitleg die hier volgt, gaat enkel over lichte ongelukken.

Trauma ter hoogte van je buik

Let op volgende zaken:

  • Heb je vaginaal bloedverlies of vruchtwaterverlies?
  • Heb je plotseling pijn die aan het ongeluk gelinkt kan worden?
  • Voel je pijnlijke opspanningen van je baarmoeder?
  • Voel je, in de tweede helft van de zwangerschap, je baby minder/niet meer bewegen?

Dit zijn enkele vragen die je je moet stellen als je net een auto-ongeluk hebt gehad. Indien op één van deze vragen het antwoord 'ja' is, ga je best even naar het ziekenhuis om alles te laten nakijken.

Wat wordt er gecontroleerd?

Als je nog maar aan het prille begin van je zwangerschap bent, zal het laten horen van de harttonen al meteen de spanning in je lijf wegnemen. Je baby is namelijk nog heel klein en zit nog goed verstopt in je baarmoeder, beschermd door al het omringend vruchtwater.

Is de zwangerschap al verder gevorderd - wanneer je baby al levensvatbaar is - dan word je iets langer in observatie gehouden. Men zal de harttonen van je baby volgen op de monitor, de gynaecoloog zal via een echo kijken of je baby het goed stelt, de vliezen nog intact zijn (van de schok) en of de placenta losgekomen is.

Indien dit allemaal goed is, je baby verder normaal ontwikkelt en je baarmoederspier ook niet meer dan normaal samentrekt (niet pijnloze samentrekkingen van je baarmoeder of harde buiken zijn normaal in de tweede helft van de zwangerschap), dan zal je het ziekenhuis mogen verlaten.

Negatieve rhesusfactor: de gevolgen

Elk van ons heeft een bloedgroep en daar hoort een positief of een negatief teken bij. Ikzelf ben O-positief op O+.

Wanneer je als zwangere een negatieve bloedgroep hebt en een trauma oploopt aan de buik door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een val, kan jouw bloed via de placenta in contact komen met het bloed van jouw baby. Dit kan geen kwaad als jouw baby ook een negatieve bloedgroep heeft, maar wel als zijn bloedgroep positief is.

Dan zal jij als mama antistoffen aanmaken tegen het bloed van jouw baby en deze komen via de placenta terecht bij jouw baby. Die antistoffen zullen het bloed van jouw baby afbreken en op die manier komt de ontwikkeling van jouw baby in gevaar.

Daarom is het belangrijk om bij zo'n gebeurtenis te denken aan het toedienen van passieve antistoffen (anti-D) als je bloedgroep negatief is. De rhesus-positieve rode bloedcellen die zich op dat moment in de moederlijke circulatie bevinden, kunnen hierdoor vernietigd worden, alvorens het immunologisch systeem de kans krijgt om antistoffen te gaan aanmaken en vooraleer het rhesus-positief antigen voor altijd als vijand te beschouwen.

Andere blogs over 

Pre- en postnatale voorbereiding